Fa temps que les arts gràfiques van deixar de ser un àmbit gairebé artesà per esdevenir un sector industrial altament tecnificat. Els últims anys la introducció de noves tecnologies digitals, la integració dels processos de preimpressió i impressió, l'automatització de treballs, l'aparició de noves tintes i suports han revolucionat els processos productius. Les possibilitats en impressió, personalització i acabats s'han multiplicat.
La transformació tecnològica del sector és permanent. Els llançaments de noves aplicacions, sistemes, fluxos de treball, estan a l'ordre del dia.
Ara per ara, tecnologia, més qualitat i flexibilitat de resposta, és sinònim de competitivitat. Ajudades per les condicions financeres dels últims anys, moltes pimes gràfiques han invertit grans quantitats en la modernització dels seus equips per adequar-se a les noves demandes del mercat.
Al mateix temps, a l'empara de les noves tecnologies, han anat apareixent altres companyies que vinculen la seva activitat al món gràfic –dissenyadors, laboratoris fotogràfics, centres d'impressió ràpida, reprografies, etc.
Aquesta revolució tecnològica no té marxa enrere, per la qual cosa el futur és incert per a les empreses gràfiques tradicionals que no puguin assumir aquest canvi. D'aquí, el cessament d'activitat de nombroses empreses gràfiques els últims anys, així com les operacions de fusió i adquisició de companyies gràfiques per part de grans grups del sector amb la finalitat de diversificar serveis i ampliar mercats.
L'estat de salut del sector gràfic va lligat al creixement de l'economia, i, en aquest cas, a l'augment de la demanda interna, especialment de la inversió publicitària i del material d'envàs i embalatge.
Malgrat això, l'esforç inversor realitzat en tecnologia gràfica ha provocat en aquests últims anys una sobrecapacitat productiva i un augment de la competència sense precedents, on el factor preu marca la diferència. A més, de la tecnologia instal·lada, en ocasions, només s'aprofita aproximadament un 70-75%, moltes vegades per desconeixement o falta de personal qualificat. Aquesta situació desconcerta als empresaris a l'hora de mesurar la rendibilitat de la seva activitat.